sunnuntai 1. kesäkuuta 2008

TSERNOBYLIN YDINVOIMALAONNETTOMUUDEN MUISTOPÄIVÄ

KANSANLIIKKET LUOVUTTIVAT EDUSKUNNALLE KANNANOTTONSA YDINVOIMAA JA URAANINLOUHINTAA VASTAAN

Kansanliikkeet ja ympäristöjärjestöt järjestivät tukimielenilmauksen eduskuntatalon portailla tänään 25.4.2008, tukeakseen huomenna järjestettäviä Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden muistopäivän tapahtumia eri puolilla Suomea.

Ryhmä kansanliikkeiden edustajia vei eduskuntaryhmille viestin omilta paikkakunniltaan sekä viestit kaikilta ydinvoimaloiden tai uraanikaivosten uhkaamilta paikkakunnilta. Kaikki eduskuntaryhmät olivat edustettuina.

Kansanliikkeet ja yksityiset luonnonsuojelijat toivat esiin ydinvoiman ja uraaninlouhinnan kauaskantoiset peruuttamattomat haitat Suomelle ja maailmanlaajuisesti, vaatien suuntautumista uusiutuviin energialähteisiin, energiatehokkuuteen ja kulutuksen vähentämiseen.

Keskustelua netissä :

ST :
Tsernobylin onnettomuus tapahtui 25 - 26.4.1986. 22 vuotta sitten. Se on kuin polttohaava sielussa.

Olin itse nuorena naisena vähän sitä ennen aloittanut kirjoittamisen ydinvoimasta ja sen riskeistä.

" Se hullu nainen " -minulle naurettiin.

Olin valmistautumassa oman pikku tyttäreni syntymäpäivään juuri ennen, paria päivää ennenTsernobylin ydinvoimalaonnettomuutta. Kun lapseni syntymäpäivän aikoihin haravoin märkiä lehtiä pihaltani, tiesin uutisista, että radioaktiivinen sadepilvi oli päälläni.

Haravoin siitä huolimatta rauhallisesti ja pyysin Luojalta : " Luoja varjele tätä kansaa ja lapsiani radioaktiivisuudelta ja sen seuraamuksilta ? "

Kuinka moni meistä on senjälkeen sairastunut ennenaikaiseen syöpään ?

Mitä tapahtui koko ekosysteemille ?

Radioaktiivisuus on maailman salakavalin myrkky ! Sitä ei voi nähdä, sitä ei voi maistaa, se ei näy, eikä tunnu, mutta se aiheuttaa geneettisiä muutoksia ja mutaatioita ja nykyiselle tieteelle täysin tuntemattomia seurauksia. Ydinvoiman radioaktiivisuus, atomin hajoittaminen tuottaa biosfäärille täysin tuntematonta ainesta, jolle luonnolla ei ole vastustuskykyä, koska se on luonnolle täysin vierasta kaaoksen ainesta, joka tuhoaa ja tappaa kaiken biologisen elämän.

ST :
TSERNOBYLIN YDINVOIMALAONNETTOMUUDEN MUISTOPÄIVÄ
Perjantaina iltapäivällä, huhtikuun 25. päivänä vuonna 1986, Tsernobylin reaktori 4:n henkilökunta valmistautui ajamaan seuraavana päivänä läpi testin nähdäkseen kuinka kauan turbiinit pyörisivät ja tuottaisivat energiaa, jos sähköt katkeaisivat. Tämä oli vaarallinen testi, mutta se oli tehty aiemminkin. Osana valmisteluja he kytkivät pois päältä muutamia tärkeitä kontrollijärjestelmiä - mukaanlukien automaattisen sammutuksen suojamekanismin.
Pian klo 1 jälkeen aamuyöllä huhtikuun 26. päivänä jäähdytysveden virtauksen määrä laski ja energian määrä alkoi kohota.

Klo 1.23 koneenkäyttäjä alkoi sammuttaa reaktoria sen matalan virran tilassa ja edeltävien virheiden aiheuttama dominoefekti aiheutti voimakkaan virtapiikin ja laukaisi valtavan höyryräjähdyksen joka lennätti ilmaan ydivoimalan 1000 tonnin painoisen suojakannen.

Osa 211:sta säätösauvoista suli ja toinen räjähdys, jonka syy on edelleen kiistanalainen asiantuntijoiden keskuudessa, heitti ilmaan palavan ydinpolttoaineen palasia ja päästi ilman sisään, sytyttäen useita tonneja grafiittisia eristyselementtejä palamaan.

Kun grafiitti alkaa palaa, se on melkeinpä mahdotonta sammuttaa. Sen sammuttaminen vei 9 päivää ja 5000 tonnia hiekkaa, booria, dolomiittia, savea ja lyijyä pudotettuna helikoptereista. Säteily oli niin voimakasta että monet noista rohkeista lentäjistä kuolivat.

Tämä palava grafiitti oli syynä suurimman säteilymäärän vapautumiseen ilmakehään ja ilmakehän säteilyarvoissa mitattiin omituisia piikkejä tuhansien kilometrien päässä.

Säteily pysyy Tsernobylin alueella kymmeniä tuhansia vuosia, mutta ihmiset voivat alkaa uudelleen asuttamaan aluetta noin 600 vuoden kuluttua - 300 vuoden virhemarginaalilla suuntaan tai toiseen. Asiantuntijat ennustavat että siihen mennessä vaarallisimmat elementit ovat kadonneet - tai imeytyneet tehokkaasti muun maailman ilmaan, maaperään ja vesiin. Jos hallituksemme löytää jollain keinolla rahaa ja poliittista tahdonvoimaa rahoittaa tarvittavaa tieteellistä tutkimusta, ehkä löytyy nopeampi keino neutraloida tai puhdistaa saastuminen.

Ukrainan kielessä Tsernobyl on kasvin nimi, pujo (koiruoho). Tämä sana pelästyttää ihmiset melkein kuoliaaksi täällä. Uskovaiset ihmiset tietävät että Raamatun Ilmestyskirjassa kerrotaan koiruohon ennustavan maailmanloppua....
Ilmestyskirja 8:10 Ja kolmas enkeli puhalsi pasunaan; niin putosi taivaasta suuri tähti, palava kuin tulisoihtu, ja se putosi virtoihin, kolmanteen osaan niistä, ja vesilähteisiin;
Ilmestyskirja 8:11 Tähden nimi oli Koiruoho. Kolmannes vesistä muuttui karvaaksi kuin koiruoho, ja monet ihmiset kuolivat vedestä, koska se oli tullut myrkylliseksi.

Jos sana hajoitetaan osiin, se tarkoittaa kielessämme seuraavaa: "chorno" tarkoittaa mustaa ja "byl" kipua.
Ne jotka altistuivat ylisuurille määrille säteilyä noina ensimmäisenä kymmenenä päivänä, mukaan lukien pahaa-aavistamattomat vierailijat alueella, joko kuolivat tai saivat vakavia terveysongelmia. Asia oli vielä valtionsalaisuus

Tiet, jotka johtavat paikkoihin joissa kukaan ei elä, on suljettu.
Radioaktiiviset hautausmaat ovat sivilisaatiomme jälkiä. Satoina alueina ne muodostavat ydinkaatopaikkojen autiomaan, jossa säteilyä voi vielä mitata röntgeneissä.
Radioaktiivista tekniikkaa silmänkantamattomiin. Nämä ovat tietyntyyppisiä armeijan ajoneuvoja. Suurin osa näistä ajoneuvoista oli täynnä joukkoja niinä päivinä.
Kuinka monta ihmistä kuoli säteilyyn? Kukaan ei tiedä - ei edes suurinpiirtein. Viranomaiset pitävät kuolleiden tilaston noin 30 ihmisessä, samaan aikaan kun epäviralliset lähteet sijoittavat jo luvun 300 000:een ja jopa yli 400 000:een.

http:/www.elenafilatova.com Tsernobyl sivut :

Totalitaalisena hallituksena Neuvostoliitto tarjosi paljon nuoria sotilaita avustamaan Tsernobylin onnettomuuden jälkeisessä siivoamisessa, mutta ei tarjonnut monille heistä päteviä suojavaatteita - Tai mitään selitystä vaaroista, joita tapaukseen liittyi.
Yli 650 000 selvitysmiestä auttoi Tsernobylin onnettomuuden siivoustöissä ensimmäisenä vuonna. Tähän ryhmään kuuluvat ne ihmiset, jotka rakensivat suojarakennuksen, SARKOFAGIN, tuhoutuneen reaktori 4:n ympärille.
Sotilaat keräsivät kuolettavia palasia radioaktiivista grafiittia reaktori 3:n katolta räjähdyksen jälkeen ja heittivät ne alas kraateriin joka oli tuhoutuneen reaktorin ytimessä.

Aluksi yritettiin käyttää robotteja, mutta korkea radioaktiivisuus tuhosi niiden tekniikan tai ne jumittuivat rojuun. Seuraavaksi lähetettiin tuhansia sotilaita - biorobotteja.
Työ katolla oli töistä lyhin ja kesti vain kaksi minuuttia. Monille sotilaille tarjottiin vaihtoehtoina täyttää velvollisuutensa sotilaana armeijasta eläköitymistä varten. Ensimmäinen vaihtoehto kesti kaksi vuotta helvetillisessä luotien, rakettien ja pommien sateessa Afganistanissa, toinen kesti kaksi minuuttia tyynessä, hiljaisessa ja näkymättömässä gammasäteiden sateessa reaktorin 3 katolla.

Ydinlaskeuman aikana tuulen suunnasta tulee ratkaiseva tekijä. Samalla kun se levittää kuolemaa joihinkin paikkoihin, se antaa armoa toisille. Tsernobylin kaupunki sijaitsee vain 12 kilometriä linnuntietä reaktorista etelään. Ensimmäisinä päivinä onnettomuuden jälkeen säteilyn taso ei ollut korkea täällä. Erikoista, ottaen huomioon että tuolloin Tsernobylin säteily oli jo saavuttanut Pohjois-Euroopan. Tapahtuma oli vielä salaisuus ja Ruotsissa alettiin etsiä vuotoja omista ydinvoimaloista. Tuuli muutti suuntaa toukokuun 1. päivän ja aamulukema näytti täällä 24 milliröntgeniä tunnissa. Radioaktiiviset pilvet ajautuivat tämän paikan läpi tappaen sen, ja suuntasi Kiovaan ottamaan osaa kuuluisaan työväen päivän milliröntgen -paraatiin.

Vain pieni määrä säteilystä on päässyt ulos tähän mennessä. Useimmat tiedemiehet uskovat, että enemmän kuin 90% on vielä sarkofagin sisällä. Sisällä olevia radioaktiivisen polttoaineen jäännöksiä kutsutaan nimellä "Elefantin Jalka", johtuen sen erikoisesta muodosta. Noin 190 tonnia uraania ja 1 tonni todella vaarallista plutoniumia on siellä vielä, joten jos iso paha ydinelefantti päättää pistää jalkansa ulos jonain päivänä, olemme suurissa ongelmissa...

Meidän pyramidimme :

Sarkofagi säilyy radioaktiivisena ainakin 100 000 vuotta. Egyptin pyramidien ikä on noin 5000-6000 vuotta. Jokainen kulttuuriaikakausi on jättänyt jotain jälkiä, jotain kuolematonta, kuten juutalaiset jättivät Raamatun, kreikkalaiset filosofian, roomalaiset lain ja me jätämme sarkofagin, rakennelman joka tulee elämään yli kaikkien muiden aikakautemme merkkien ja saattaa kestää pidempään kuin pyramidit.

Kun kaupungin sireeni meni päälle sunnuntaiaamuna 27.4 , kehittyi massahysteria. Kun poliisit evakuoitiin muiden mukana, pankit ja jopa koruliikkeet jäivät suhteellisen huomiotta, mutta kauppa tyhjeni tunnin sisällä. Poliisi alkoi ampumaan ryöstelijöitä toukokuussa, kun Kiovalaisiin panttilainaamoihin alkoi ilmaantua radioaktiivisia televisioita.

http://www.dailymotion.com/video/x33otv_valery-legasov-flyes-over-chernobyl


ST :

Tänä keväänä, kun tutustuin Elenaan ja pyysin häneltä viestiä suomalaisille Tsernobylin 22-vuotis-muistopäivään, hän lähetti minulle sanattoman viestin :

http://www.angelfire.com/extreme4/kiddofspeed/pluto1.html

Näillä kuvillaan hän tahtoo, että me kaikki muistamme Tsernobylin ja sen viattomien ihmisten ja luonnon katasrofin, joka tapahtui 25 - 26.4.1986, mikä tuhosi varsinkin Ukrainasta 70%. Ydinvoimalaonnettomuudessa kaikkein tärkeintä on tuulen suunta.

Sain luvan Elenalta käyttää hänen sivujaan ja kaikkea hänen tuottamaansa materiaalia.

Tsernobyl dokumentti ihmisen hulluudesta on kuolematon.

Kiitos Elena !

http://www.elenafilatova.com sivuilla on myös suomenkielinen teksti lippua klikkaamalla ja kaikki Elenan muut videot Tsernobylistä ja kuvareportaasi sen jälkeen, kun hiljaisuus ja radioaktiivisuus peitti maan.


Lentäjän poika :
Tsernobylin ydinvoimalasta jää Jyväskylään vuosikymmeniksi paikallinen muistonsa saastuneen turpeenpolton johdosta, silä suuren tarpeen vuoksi Keljonlahden voimalassa joudutaan polttamaan "auran syvyyden materiaaleja" uusilta Tsernobylin aikanaan saastuttamilta alueilta 100 km säteeltä. Keljonlahden voimalan ydintuhkasta 2/3 vuodessa dumpataan pimeässä säihkyvänä materiaalina Mustankorkealle. Tsernobylin muisto säilyy näin muita kuntia paremmin lisääntyvinä sairauksina juuri Jyväskylässä.


ST :
TSERNOBYL IN MEMORIAM 26.4.2008

Tsernobylia kutsutaan kaupungiksi jossa aika on pysähtynyt. Se johtuu ehkä siitä, että kellot eivät mittaa aikaa - ne mittaavat säteilytasoja.

Asfaltin säteilylukemat ovat 500 -3000 mikroröntgeniä, riippuen seisomapaikastasi. Se on 50-300-kertainen tavallisen ympäristön säteilyarvoihin nähden. Jos astun 10 metriä eteenpäin, mittarin asteikko loppuu kesken. Jos kävelisin muutaman sata metriä reaktoria kohti, säteily olisi 3 röntgeniä tunnissa - joka on 300 000 kertaa tavallinen säteilymäärä. Jos jatkaisin matkaa reaktorille asti, minä hohtaisin pimeässä tänä iltana. Ehkä se on syy, miksi he kutsuvat tätä taikametsäksi. On jotenkin taianomaista, jos ihminen kävelee sisään moottoripyöräilijän nahkarotsissa ja palaa takaisin kiiltävässä haarniskassa kuin ritari.

Voimalaitos suljettiin lopullisesti vuonna 2000. Uusi sarkofagi pitäisi rakentaa pian, koska alkuperäinen rakennettiin kiireessä ja se on hajoamispisteessä.Aavekaupungissa on turvallista olla ulkoilmassa. Sisällä taloissa vaanii oikea vaara.
Kävely täällä ilman säteilymittaria on kuin kävely miinakentän läpi lumikengissä.

Toukokuun 1. ei koskaan tullut tähän kaupunkiin. Huhtikuun 27. päivänä koko asutus evakuoitiin ja tämä katu ei ole nähnyt paraateja sen jälkeen....eikä luultavasti tule enää koskaan näkemään.

On sanottu että ihmiset juoksivat hengenhädässä etsiessään lapsiaan ydinlaskeuman keskeltä...... En tiedä onko se totta, mutta tiedän että 27. huhtikuuta, evakuoinnin päivänä keskimääräinen säteilytaso kaupungissa oli noin 1 röntgen!

http://www.dailymotion.com/video/x33da1_last-day-of-pripyat


VALKOVENÄJÄ LASKEUMAN JÄLKEEN

Valko-Venäjä on erillinen valtio.

HUOMAA, että naapurimaat kärsivät enemmän kuin maa jossa onnettomuus tapahtui. Säteilyllä on kansainvälinen luonne ja se ei tarvitse kutsuja tai viisumeita matkustukseen. Sinä päivänä paha tumma tuuli kantoi 70% Tsernobylin raskaasta säteilystä naapurimaahan Valko-Venäjälle.
Kun matkaamme pohjoista kohti, alamme ymmärtää koko sen alueen laajuuden, joka saastui ja tulee olemaan saastuneena vielä vuonna 2525.

Alueeltaan Ukraina on isompi kuin Ranska ja historiankirjoissa sitä kutsutaan Euroopan viljavarastoksi.
Se johtuu siitä, että Ukrainassa on 40% maailman mustasta mullasta. Nyt tämä viljavarasto on koiruohon makuinen eikä monikaan halua ostaa tuotteita jotka on kasvatettu Ukrainassa. Nykyään säteilyä on kurkuissa ja omenoissa, joten säteilymittari on yhtä tarpeellinen torilla kuin täällä. Suuri huolenaihe on sienet. Syömme niitä 6 kertaa niin paljon kuin useimmat Amerikkalaiset. Sienten kemikaalit ovat pahempia kuin Cs137 (Cs tasot eivät ole laskeneet sienissä edes yhtä paljon kuin Cs137:n puoliintumisaika edellyttäisi)

Valko-Venäjän suljettua aluetta kutsutaan nykyään "säteilyekologinen metsänsuojelualue". Useimmat sen sisällä olevat kylät ovat hyvin etäisiä. Moniin ei ole teitä ja ainoa tapa päästä sinne on ajaa traktorilla tai mennä jalkaisin.

On vaikeaa kuvailla, mitä tunnen kun tulen kylään jossa ei ole ihmisiä, mutta yritän - Ensin tulee tunne kuin olisi tullut kuuroksi. Hiljaisuus on valtava. Ei lintujen laulu, ei tuuli, mikään ei pysty rikkomaan tätä hiljaisuutta. Kylät ovat enemmän taidemaalausmaisia kuin kaupungit, talot ja ladot eivät näytä oikeilta. Kaikki näyttää maalatulta ja tuntuu kuin kävelisi maalauksen sisällä.

http://www.dailymotion.com/video/x33dcz_under-the-tchernobyl-reactor-4


ST :
Säteily, joka menee lävitsemme on gammasäteilyä, se on kumulatiivista ja kerääntyy, joten voimme laskea millaista tuhoa se tekee terveydelle. Gammasäteily on lähes identtistä röntgensäteille. Röntgensäteet ovat ihmisen tekemiä, kun taas gammasäteilyä löytyy luonnosta. Sitä kutsutaan myös kosmiseksi säteilyksi. Kuka tahansa joka lentää korkealla lentokoneessa, altistuu kosmiselle säteilylle 25 mR/tunnissa. Gammasäteily aiheuttaa pahiten ongelmia välittömästi. Gamma on aalto. Se on kuin näkymättömiä luoteja jotka voivat tappaa meidät tunneissa.

Alfa ja Beeta ovat sen sijaan partikkeleita ja toimivat aikapommin tavoin. Ne pääsevät elimistöön ihmisen hengittäessä radioaktiivista pölyä, ja majailevat siellä räjähtäen syöpäsoluiksi muutamassa vuodessa. Alfapartikkelit ovat painavimpia näistä kolmesta, beetat äärimmäisen kevyitä ja gammat eivät paina mitään. Alfasäteily pysähtyy 4-12 cm:iin, voisimme pelata biljardia palloilla jotka olisi tehty puhtaasta plutoniumista. Ihon kuolleet solut pysäyttävät beetasäteilyn, plutoniumpalloilla jongleeraus olisi turvallista kunhan niitä ei nielaise vahingossa. Onnettomuudeksemme emme voi laskea alfa ja beetapartikkeleita jotka hengitämme, vaikka ne ovat suurin riski.

Ensimmäisenä vuonna onnettomuuden jälkeen olisi ollut itsemurha ajaa täällä avoimella kulkuneuvolla, radioaktiiviset partikkelit pysyvät maassa. Jos kävelisin ruohikolla, saisin sanoa kengilleni hyvästit. Saastuttaisin ja halvaannuttaisin myös geigermittarini, jos antaisin sen koskea radioaktiivista pintaa. Tähän mennessä säteily on mennyt maaperään ja tasot alentuneet. Positiivista siinä on se että voimme matkustaa tämän alueen läpi riskeeraten terveyttämme vain vähän, mutta negatiivista se että nyt maa hengittää säteilyä syvältä sisältä päin ja se vaikeuttaa puhdistamisprosessia.

Verrattuna Plutonium-239:n muut kemialliset elementit ovat kuin kuninkaita lavalla verrattuna oikean elämän kuninkaaseen, koska Plutonium hallitsee tuhansia vuosia. Se on äärimmäisen myrkyllistä ja reagoi kemiallisesti herkästi, Plutoniumin puoliintumisaika on 24 000 vuotta.

Onneksi Tsernobyl oli Uraanireaktori, sillä kaikki Plutonium jota alueella esiintyy on Uraanin tuotetta jonka määrä riippuu reaktorin iästä. Jotkut sanovat, että sitä olisi vain vähän mutta me emme todellakaan tarvitse paljon. Ekstrapolaation kautta vähemmän kuin puoli kiloa plutoniumia ympäriinsä levitettynä riittäisi tappamaan jokaisen elossa olevan ihmisen maapallolla.

Plutoniumia käytetään atomipommien polttoaineena ja nopeahyötörektorien polttoaineena. Se on nimetty Pluton, kuolleiden jumalan ja tuonpuoleisen hallitsijan mukaan.


ST :
AMERICUM

Osa kylistä on todella saastuneita. Säteily täällä on jopa korkeampaa kuin reaktorin alueella.
Alunperin asiat eivät olleet niin huonosti täällä.
Alue saastui Plutonium-241:stä ja tämän elementin outo piirre on, että se ei ole kovinkaan radioaktiivista aluksi. Se odottelee hiljaa 14,4 vuotta ja sitten puolittuu osiin, joista yksi on Americium-241 joka tuottaa voimakasta gammasäteilyä, kunnon kanuunankuulia verrattuna alkuperäisen plutoniumin kuulapyssyn panoksiin.
Tässä luokkahuoneessakaan ei tulla pitämään oppitunteja enää. Ainoa opetus jonka täällä oppii on Americiumin, Plutoniumin tyttären, puoliintumisaika joka on 400 vuotta.

Jälkeläisemme kaukaisessa tulevaisuudessa joutuvat vieläkin elämään tämän puoliintumissyklin seurausten kanssa, kun meidän luumme ovat jo tomua. Maanviljelijät joissain saastuneissa kylissä raportoivat syntyneistä vasikoista neljine sarvineen ja porsaista joilla on vesimelonin kokoiset silmät.
Tieto ihmisuhreista puuttuu, viranomaiset kieltävät kaikki. Oikean tiedon puute synnyttää huhuja, epäluuloa ja paniikkia.

Tieto ihmisuhreista puuttuu, viranomaiset kieltävät kaikki. Oikean tiedon puute synnyttää huhuja, epäluuloa ja paniikkia.
Uskon että siitä tulee tieteellisten tutkimusten kohde spekulaatioiden sijasta. Olivat ne Tsernobylin lapsia tai eivät, ne ovat köyhiä lapsia joiden elämillä ei ole arvoa.

Geigermittari on tehty vuonna 1986. Tsernobylin onnettomuuden jälkeen oli puutetta säteilymittareista, joten paniikissa päättäjät alkoivat valmistuttaa laitteita vain 100 mikroröntgenin asteikolla. Nuo geigermittarit olivat täysin tarpeettomia koska Tsernobylissä tasot olivat satoja kertoja korkeampia - paljon yli asteikon. Noina päivinä tasot kotonani Kiovassa olivat noin 1000 mikroröntgeniä tunnissa... Vasta nyt, 20 vuotta myöhemmin, noista vanhoista mittareista tulee käyttökelpoisia.

ELENAN JÄLKISANAT :
En ole sitä mieltä että atomi olisi paha. Siitä vain tulee paha ihmisten käsissä. Oikeissa olosuhteissa atomit voivat palvella ihmisiä, oikeissa olosuhteissa joissa ei ole sotia, eivätkä atomit kuulu kommunisteille, islamisteille eikä kapitalisteille. Ongelmana on, että kommunistit, islamistit ja kapitalistit ovat aina ensimmäisiä jotka koittavat valjastaa atomin voimat.


ST :
ILKKA 26.4.2008 : Ukrainan virallisten tilastojen mukaan onnettomuudessa kuoli yli 25000 ihmistä, YK:n mukaan kuolleita oli 4 000 ja ydinvoiman vastustajien mukaan onnettomuus tulee vaatimaan kaikkiaan jopa 100 000 ihmisen hengen.
STT

Tsernobyl on kuin polttohaava sielussa.

Elenan videoilta näkyy kuinka helikopterit tiputtivat kemikaaleja tuhoutuneen reaktorin yläpuolelle.

Jokin aika sitten TV:ssä oli dokumentti, jossa haastateltiin korkea-arvoisia amerikkalaisia ja venäläisiä sotilashenkilöitä. Suurvallat osaavat ja ova jo vuosikausia manipuloineet myös ilmastoa. Hirmumyrskyjen keskuksiin syötetään kemikaaleja, että esim. tornadot heikkenisivät ?

Niin, Elena !

Polttohaava sielussa vain syvenee, kun tietoa tulee lisää : - korkea-arvoinen venäläinen upseeri kertoi tv -dokumentissa , että Tsernobylin tuhoutuneen reaktorin ytimeen tiputettiin helikoptereista kemikaaleja, kun meteorologit olivat tunnistaneet tuulen suunnat. Kemikaleilla estettiin radioaktiivisten pilvien siirtyminen Moskovaan.


ST :
Venäläisprofessori Aleksei Jablokov väittää, että Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden takia on kuollut kaikkiaan 900 000 ihmistä. Jablokovin mukaan puoli miljoonaa Tshernobylin takia kuolleista on eurooppalaisia.

Terveysjärjestö WHO puolestaan vahvistaa suoraan kuolleiden määrän 56:ksi ja säteilyn takia syöpiin kuolleiden luvun 9000:ksi. Tshernobylin reaktorin räjähtämisestä tulee lauantaina kuluneeksi 22 vuotta.

Venäjän tiedeakatemian jäsen esitteli käsityksiään Genevessä, jossa pitää majaansa myös maailman terveysjärjestö WHO.

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/21714-venalaisprofessori-tshernobylin-takia-kuoli-lahes-miljoona-ihmista


MT :
Ydinvoiman rakentamisesta voi sanoa sen, että se ei ainakaan ole mikään ratkaisu ilmastomuutoksen torjuntaan. Ydinvoimaloita pitäisi rakentaa niin valtavia määriä nopeassa tahdissa, että yhdelläkään kansakunnalla tai valtiolla ei ole siihen sen paremmin varaa kuin edellytyksiäkään.

Ydinvoimaan turvautuminen on päänsä pensaaseen pistämistä, kun halutaan kieltäytyä tajuamasta energiankäytön lisääntymisen suhdattomuus ja todelliset syyt sen lisäämiselle. Ydinvoiman lisääminen lisää väistämättä myös fossiilisten polttoaineiden käyttöä maailmanlaajuisesti ajateltuna.

Ydinvoiman turvallisessa rakentamisessa on paljon vaikeuksia ja ongelmia ja riittävän rakentamisen määrässä erityisesti. Suomalaiset ovat tuudittautumassa ydinvoiman suhteen ikään kuin muusta maailmasta eristäytyneisiin asenteisiin.


ST :
Talouselämä -lehti ( Ma 28.4.2008 )
Päivän uutiskommentti Riita ydinjätteestä alkoi jo
[Matti Kankare 28.4.2008]

Perjantaina työ- ja elinkeinoministeriölle ydinvoimalan periaatepäätöshakemuksen jättänyt Teollisuuden Voima (TVO) uskoo toiston voimaan. Yhtiö totesi viime syksynä, että kilpailijan Fennovoiman jätteet eivät mahdu Olkiluodon kallioon. Fennovoiman täytyy hakea ydinjätteen loppusijoitukselle omaa ratkaisua.

Mitä siis tapahtui perjantaina, kun TVO jätti oman hakemuksensa?

TVO:n toimitusjohtaja Pertti Simola totesi uudestaan, ettei yhtiö ole kiinnostunut keskustelemaan Fennovoiman kanssa ydinjätteen loppusijoituksesta tytäryhtiönsä Posivan luolastoihin.

"Posiva on meidän kätemme jatke ja meidän ratkaisumme. Varaamme sen omaan käyttöömme, sillä siellä on tilaa myös mahdollisia tulevia voimaloita varten", Simola sanoi Aamulehdessä.

Simola astui kommentoinnissaan harmaalle vyöhykkeelle. Jos ydinvoima ja siihen liittyvä jätteen loppukäsittely olisi vain yritysten sisäinen asia, Simolan viesti olisi perusteltu. Posiva on TVO:n tytäryhtiö ja valta yhtiössä on TVO:lla.

Mutta ydinvoima ei ole pelkästään yritysten välinen asia. Kun ydinvoimalan rakentaminen vaatii Suomessa valtavan luparuljanssin, jossa asiasta päättää lopullisesti eduskunta, on turha väittää, että ydinvoimala ja siihen liittyvien jätteiden tuhansia vuosia kestävä säteilyongelma olisi jotenkin vain Simolan edustamien tahojen päätettävissä.

Simola tietää asian aivan hyvin, mutta ilmeisesti julkisuudessa pitää Posiva-kysymyksessä olla jyrkkänä.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) ärähti heti tuoreeltaan, että Simolan näkemykset edustavat vain TVO:n näkemyksiä Posivan roolista. Valtio voi tarvittaessa pakottaa Posivan yhteistyöhön Fennovoiman kanssa.

Ydinjäte on kaikkien asia!

Se oli ministeriltä harvinaisen selvä muistutus teollisuudelle, että ydinvoima on Suomessa erityiskysymys. Päätäntävalta ei ole asiassa teollisuudella vaan valtiolla.

Jäte mahtuu Olkiluotoon

TVO ei voita mitään riitelemällä asiasta, jossa se jää myös imagosyistä tappiolle. Olkiluodon onkaloihin mahtuu kyllä myös Fennovoiman ydinjätettä - jos niin halutaan.

Toinen asia on lisäksi eduskunnan yli kaksi vuotta sitten hyväksymä ydinvastuulaki, jota ei ole vieläkään saatu voimaan. Vakuutusyhtiöt eivät ole suostuneet vakuuttamaan mahdollisia ydinonnettomuuden vahinkoja.

Nyt energiayhtiöt ja valtio keskustelevat siitä, että valtion takauksin saataisiin aikaan toimiva vastuujärjestelmä. Siis valtion takauksin.

Jos oltaisiin rehellisiä, niin kaikki korvauksethan pitäisi kerätä ydinvoimaloiden omistajilta. Se vain lopettaisi ydinvoimaloiden rakentamisen, koska riskilisä tekisi ydinvoimalan rakentamisesta liian kallista.

Ehkä TVO:n olisi syytä miettiä asennettaan uusiksi Fennovoimaa kohtaan, niin TVO:n kilpailija kuin se onkin.


ST :
Rauhan puolesta nro 1/2008
”Turvallista” ydinvoimaa
Tutkija Natalia Manzurova sekä fyysikko ja venäläisen Green World -ympäristöjärjestön aktivisti Oleg Bodrov kertoivat kokemuksiaan turvallisesta ydinvoimasta. Natalia Manzurova on likvidaattori eli Ukrainassa Tshernobylin ydinturman raivaustöihin osallistunut henkilö. He vierailivat Suomessa Tshernobylin onnettomuuden vuosipäivänä.

Vuonna 1986 Neuvostoliiton viranomaiset määräsivät Manzurovan raivaamaan saastunutta Tshernobylin ympäristöä ja mittaamaan radioaktiivisuuslukuja. Manzurova työskenteli alueella 4,5 vuotta. Nykyään hän on Tshernobylin Invalidien liiton puheenjohtaja ja asuu Tseljabinskissa Venäjällä. Hänen kilpirauhasensa on leikattu, ja kaulassa oleva kasvain pitäisi jälleen leikata. Kaulan rauhasten liikakasvu on seurausta pitkäaikaisesta altistumisesta radioaktiiviselle säteilylle. Manzurova kuitenkin totesi, että hän ei kestäisi enää nukutusta. Yli neljän vuoden aikana saatu säteily vaikuttaa kehossa koko ajan. Manzurova sai myös palovammoja tutkiessaan Tshernobylin ydinvoimalan työntekijöille rakennetun Pripjatin kaupungin lastentarhan tiloja: pieni pöytä oli niin radioaktiivinen, että siihen koskeminen sai ihon rakkuloille.Itsemurhaluvut Tshernobylissä onnettomuuden jälkeen olivat huikeat. Manzurovakin oli itsemurhan partaalla palattuaan kotiin ydinturma-alueen raivaustöistä. ”Olin erittäin masentunut. Ensin sitä raivaa ja puhdistaa radioaktiivista Tshernobyliä ja sitten palaa kotiin vain huomatakseen, että ainoa mikä Venäjällä merkitsee on raha. Kävin läpi eräänlaisen kuoleman. Sitten totesin, että ainoa mitä voin tehdä on kertoa kertomastani päästyäni ydinvoiman riskeistä. Turhaahan kaikki muuten olisi ollut.”

Edullisen ydinvoiman korkea hinta

Manzurovan ja Pietarin kupeessa sijaitsevan Sosnovyi Borin ydinvoimalan entisen fyysikon Oleg Bodrovin mielestä Tshernobylin ydinturma olisi voitu välttää, jos vuonna 1957 Tseljabinskissä sattuneesta ydinonnettomuudesta saatuja kokemuksia olisi hyödynnetty. He tähdensivät, että jokainen ydinvoimaonnettomuus on erilainen. Niistä pitää ottaa oppia, jotta räjähdykset voidaan estää tulevaisuudessa. Kuitenkin Venäjällä on astunut voimaan laki, joka estää kansalaisilta ja monilta asiantuntijoiltakin pääsyn maan ydinvoimatiedon lähteille.

Ydinsähköä mainostetaan edullisena. Kun huomioidaan ydinvoimalan koko elinkaari syntyvine jätteineen ja niiden käsittelyineen, tulos on huokeasta kaukana. Myös ydinvoiman riskeillä on hintansa. Bodrov kertoi Liettuassa sijaitsevan Ingalinan ydinvoimalan toisen reaktorin purkamisen kokonaiskustannukset: 1,2 miljardia euroa. Kustannuksia nostavat mm. jokaisen radioaktiivisen osan puhdistaminen erikseen ja turvallisen loppusijoituspaikan löytäminen voimalan plutoniumille. Purkamisen arvioidaan kestävän vuoteen 2030 asti.

Suomalaiseen uraanikohuun Bodrov otti myös kantaa. ”Venäjällä on uraanin ylituotantoa, eikä tämä uraani oikein kelpaa kenellekään. En ymmärrä, miksi uraania pitäisi alkaa louhia asutuksen läheltä Suomesta, kun sitä on rajan takana valtavat määrät valmiina.”

Anne Harju


H.Sillanpää :
Sinikka ´Tyynelän kannattaisi miettiä asiaa aikasektorilla. Jos ydinjäte varastoidaan tuhansiksi vuosiksi, niin montako vakuutusyhtiötä nykyisistä olisi korvaamassa vahinkoja vaikkapa 2700 vuodoen päästä?

Toinen asia on Posivan kanta. Jos yritys perustaa varaston, on se sen määräysvallassa. Ei edes valtiovalta voi velvoittaa varastoimaan kilpailijan jätteitä!


ST :
Säteilevä Pietari

Nykyaikaisen ydinteknologian sanotaan olevan turvallisempaa kuin vanhan. Tällä perustellaan ydinvoiman lisärakentamistakin, ilmastonmuutoksen uhan ohella. Natalia Manzurova pudisteli päätään. ”Uusissa reaktoreissa on iso riski. Niissä käytetään jo kerran käytettyä uraania, mikä on huomattavasti räjähdysalttiimpaa kuin ’uusi’ uraani ja lisää tulipalovaaraa. Uusi ydinvoimateknologia on herkempää käyttäjien inhimillisille erehdyksille ja laiminlyönneille. Kuitenkin juuri ihmiset käyttävät ja valvovat voimaloita! Yksi palava tupakantumppi on hirvittävän suuri riski modernissa voimalassa.”

Oleg Bodrovin kuvailut Tshernobyl-tyyppisen Sosnovyi Borin ydinvoimalan jätteenkäsittelystä karmaisevat. ”Tiedetään, että sauvojen käyttöaste Sosnovyi Borissa on 130 prosenttia. Mutta käytettyjä sauvoja pitäisi säilyttää riittävän etäällä toisistaan. Sosnovyi Borissa niitä on siirretty lähemmäksi ja lähemmäksi toisiaan. Lisäksi niitä säilytetään . Suomenlahden rannalla konteissa, joiden radioaktiivisuusaste on korkea. Etäisyys esimerkiksi Helsinkiin on 180 km. Minä ihmettelen, ettei tämä asia näytä kiinnostavan ketään, ei venäläisiä, eikä Suomen viranomaisia.” Tilannetta kuvannee myöskin se, että suomalaisen median kiinnostus Manzurovan ja Bodrovin vierailua kohtaan oli laimeaa. Samaan aikaan lehdistössä julkaistiin kuitenkin uutinen, jonka mukaan suuri osa suomalaisista suhtautuu kuudenteen ydinvoimalahankkeeseen aiempaa myönteisemmin.

Anu Harju

www.greenworld.org.ru


ST :
" Sinikka Tyynelän kannattaisi miettiä asiaa aikasektorilla. Jos ydinjäte varastoidaan tuhansiksi vuosiksi, niin montako vakuutusyhtiötä nykyisistä olisi korvaamassa vahinkoja vaikkapa 2700 vuodoen päästä?

Toinen asia on Posivan kanta. Jos yritys perustaa varaston, on se sen määräysvallassa. Ei edes valtiovalta voi velvoittaa varastoimaan kilpailijan jätteitä!"

Sillanpäähän se vitsin murjasi ! Samanlaisia vitsinikkareita ja totuudenkiertäjiä koko atomivoiman rakentajat !

Ei tarvitse olla ruudinkeksijä, eikä kuulua mensakerhoon, kun tyhmäkin ymmärtää, ettei kukaan voi taata 300.000 - 1.000.000 vuoden riskitöntä loppusijoitusta kallioperään.

Saman aikaisesti kun ilmastomuutos nostaa merenpintoja, ja maanjäristykset sattuvat ja osuvat aivan arvaamttomiin paikkoihin, vain täysin mielipuolinen ihminen ryhtyisi edes miettimään tai hautaamaan ydnjätteitä.

Nyt on vihdoinkin ryhdyttävä keskustelmaan ydinjätteiden transmutaatiosta ja ydinjätteille on luotava omat kansainväliset sopimukset, ettei käy niinkuin entisen Neuvostoliiton hajotessa, jossa valtavat määrät ydinmateriaalia hävisi teille tietymättömille, mm. likaisten pommien aineeksi.

Yhtään ainoaa ydinvoimalaa, edes Olkiluoto 3 :a ei saa ottaa käyttöön, ennenkuin vakuutukset on kunnossa ja loppusijoitus ratkaistu esim. ydinjätteiden transmutaatiolla. Vasta senjälkeen päästään laskemaan ydinenergian todellista hintaa.


MT :
Ydinvoiman lisääminen länsimaissa tarkoittaa länsimaisen kulutuksen ja elintason nousua, kulutuksen ja sitä kautta maailmanlaajuisen elämäntapavertailun voimistumista. Siihen samaan elintason nousuun ovat moraaliselta kannalta oikeutettuja kaikki maailman ihmiset. Ydinvoiman rakentaminen ei kuitenkaan noin vain onnistu, ei ydinvoimaloita polkaista käyntiin tyydyttämään energiantarvetta. Energia otetaan silloin kaikista muista lähteistä, joita on saatavilla.

Ei kai voida ajatella, että maailman kansat odottavat ydinvoimaloitten rakentamista ja tyytyvät olemaan sivussa länsimaisen tasoisesta elintasosta. Siihen perustuu fossiilisten polttoaineiden lisääntyvä käyttö ydinvoiman lisäämisen seurauksena. Jos joku ei ole tuota ajatellut, niin ei paljon ole käsittänyt ongelman laajuudesta.

Ydinvoiman vaarat ovat myös todellinen fakta, vaikka nyt onkin saatu olla jotakuinkin rauhassa viimeiset kaksikymmentä vuotta. Jos sattuu yksikin vakavampi onnettomuus, joita väistämättä seuraa kun ydinvoimaa rakennetaan markkinatalouden ja "juosten kusten" -periaatteiden voimalla, niin siitä seuraa taas pitkä takapakki ydinvoiman rakentamiselle. Kaikissa maissa ei olla yhtä huolellisia kuin Suomessa eikä niissä ole Säteilyturvakeskuksen kaltaista toimijaa, joka katsoisi rakentamisen turvallisuutta.


ST :
Ydinenergialaki 11.12.1987/990

26 §
Luvan peruuttaminen
Luvan myöntäneen viranomaisen on peruutettava lupa kokonaan tai joltakin osin, jos ydinenergian käytölle tässä laissa säädettyjen yleisten periaatteiden toteuttaminen olennaisella tavalla vaarantuu esimerkiksi sen seurauksena, että:

1) luvanhaltija rikkoo luvan ehtoja tai viranomaisen tämän lain nojalla antamia määräyksiä;

2) luvanhaltija laiminlyö tämän lain 7 luvussa tarkoitetun varautumisvelvollisuuden tai rikkoo [atomi]vastuulakia (484/72) sen 41 §:ssä tarkoitetulla tavalla; tai

3) luvanhaltija kuolee, menettää oikeuskelpoisuutensa tai luvan saanut yhteisö tai säätiö purkautuu, lopettaa muuten toimintansa tahi joutuu konkurssiin.

Luvan peruuttaminen edellyttää, että luvanhaltijalle on varattu tilaisuus kohtuullisessa määräajassa korjata puute, milloin se luvanhaltijan toimin on mahdollista.

Lupaa peruutettaessa on soveltuvin osin noudatettava samaa menettelyä kuin lupaa myönnettäessä.

Atomivastuulain nimike on muutettu ydinvastuulaiksi L:lla 820/1989.

Ks. YdinvastuuL 484/1972.

27 §
Korvaus
Jos lupa ydinlaitoksen rakentamiseen tai käyttämiseen peruutetaan tai lupa ydinlaitoksen käyttämiseen evätään, on peruutetun luvan haltijalla tai sillä, jolta lupa ydinlaitoksen käyttämiseen on evätty, oikeus saada valtiolta kohtuulliseksi katsottava korvaus ydinlaitoksen rakentamisesta aiheutuneista suoranaisista kustannuksista.

Korvausta ei kuitenkaan suoriteta, jos lupa on peruutettu sen vuoksi, ettei ydinlaitoksen käyttämisessä enää voida noudattaa 6 tai 7 §:ää tai sen vuoksi, että luvanhaltija on menetellyt tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten tai määräysten vastaisesti, taikka 26 §:n 1 momentin 2 tai 3 kohdassa mainitusta syystä. Korvausta ei myöskään suoriteta siinä tapauksessa, että lupa ydinlaitoksen käyttämiseen on evätty sen vuoksi, ettei ydinlaitos ja sen käyttäminen täytä 6 ja 7 §:ssä säädettyjä periaatteita tai 20 §:n 1 momentin 4 kohdassa säädettyjä edellytyksiä.

TVO on ylittänt valtuutensa Olkiluoto 3:n osalta. Ydinenergialaki antaa mahdollisuuden voimalan käytön tai käyttöönottamisen peruuttamiseen. Ydinjäteongelma on ratkaisematta.


MT :
Olen täysin mykistynyt. Maailman ydinvoimasta iso osa on meren rannoilla. Ei tarvita isoakaan vedenpinnan nousua, kun laitokset ovat veden vallassa. Siinä ei ehditä edes varastoida jätteitä mihinkään. Mitähän ihmiset oikein ajattelevat näissä asioissa?


ST :
Joku tietysti kuvittelee että olen joku maailman lopun ennustaja. En sitä ole. Vulkaaniset, seismiset maaperän ennustamattomat ilmiöt ovat vaan itse asiassa aika ajoin toistuvia.

Olemme heränneet ilmastomuutokseen, mutta tietomme sen syistä taitavat olla vielä melko pinnallisia.

"PLANEETTA X on tiedemiesten laskelmien mukaan 3 – 5 kertaa suurempi kuin maapallo (arviot vaihtelevat) ja sen massa satakertainen maan massaan verraten. Sillä on erittäin voimakas elektromagneettinen sydän, joka saa aikaan häiriöitä toisissa taivaankappaleissa tullessaan niitä lähelle. Juuri tämä ominaisuus antoi virikkeitä sen etsimiseksi ja havaitsemiseksi.
Sen liikkuminen avaruudessa pitkällä ellipsinmuotoisella kiertoradallaan vaihtelee, välistä kiihtyen, välillä hidastuen. Siksi ajankohdan määrittäminen, milloin se saapuu aurinkokuntaamme on ongelmallinen ja on aiheuttanut virhelaskelmia. Sen pitäisi tulla eteläisen pallonpuoliskon puolelta, väärältä puolelta, koska avaruuden havaintoasemat ovat pääosin pohjoisella puoliskolla. Tämä lienee yksi syy siihen, ettei siitä ole saatu tavanomaisia kuvia, tai jos on, niitä ei ole annettu julkisuuteen, kuten jotkut epäilevät. Se ei laskelmien mukaan törmää maapalloon, vaan leikkaa sekiertoradan, mutta se on tarpeeksi paha aiheuttamaan ongelmia ilmankin.
3. TIEDEMIEHET arvioivat, että planeetta X:n vaikutus tuntuu jo auringon käyttäytymisessä. Auringon pinnasta ulos syöksyvät purkaukset noudattelevat kokemusperäistä 11 vuoden aikajaksoa. Edellinen käännekohta oli vuonna 2001-2002. Sen mukaan seuraava käännekohta olisi 2012, tai jo ehkä edellisenä vuonna. Nyt kuitenkin auringon rytmityksessä on tapahtunut häiriöitä, ja niiden uskotaan olevan seurausta lähestyvästä planeetta X:stä, jonka magneettinen vaikutus jo tuntuisi auringossa. Vaikka törmäys maapallon kanssa on suljettu pois, planeetta X tulee vaikuttamaan suuria mullistuksia maan pinnassa.
TIEDEMIEHET ovat arvioineet, että napajäätiköitten sulaminen, jonka on uskottu johtuvan ilman saastumisesta ja ilman lämpenemisestä, on alkanut jään alapuolelta. Tämän uskotaan johtuvan siitä, että planeetta X:n voimakas magnetismi on saanut maan sulan sydämen liikkumaan, mikä puolestaan aiheuttaa sen lämpenemisen ja sulattaa jäätä altapäin. Koska jäästä muodostunut vesi ei mahdu samaan tilaan kuin jää, se aiheuttaa painetta jään alla ja romauttaa siitä suuria kimpaleita mereen. Vesi toimii tavallaan voiteluaineena jään alla. Tämä puolestaan aiheuttaa merenpinnan nousua, ja suurien massojen rojahtaessa meriin tsunami-ilmiöitä.

4. JOITTENKIN arvioitten mukaan planeetta X tulee aiheuttamaan maan päällä suuria maanjäristyksiä ja tulivuorenpurkauksia maan raskaan sydämen liikkuessa. Ilmakehässä tulee olemaan suuria elektromagneettisia ilmiöitä, revontulia, joiden kaltaisia ei ennen ole koettu. Se tulee vaikuttamaan jatkuvia häiriöitä tietoliikenteessä maan päällä. " http://israelupdate.achlak.net/?page_id=470

Planeeta X, josta meillä on ei ole vielä tarpeeksi tietoa, saattaa todellakin olla nykyisen dramaattisen ilmastomuutoksen avaintekijä. Jos edessämme on isoja mullistuksia, ihmiskunnan tärkein tehtävä on ratkaista korkea-aktiivisen ydijättteen toistaiseksi ratkaisematon ongelma.


ST :
YDNVOIMAN LAUHDEVESIEN LÄMPÖVAIKUTUKSET :

Itämeri on pahasti saastunut. Sen syvänteet ovat biologisesti kuolleita.
Suomen rannikkoalueista pahin tilanne on Suomenlahdella. Pahimpia saastuttajia ovat maatalous ja kotitaloudet sekä Pietari.

Täysin vaille huomiota on jätetty ydinvoimalaitosten aiheuttamat lauhdevedet: 2/3 ydinvoiman tehosta menee merien lämmittämiseen. Loviisa 1 ja Loviisa 2:n tuotetusta energiasta, yht. n. 1000 MW, menee nyt lämpösaasteena n. 2000 MW Suomenlahden ympärivuotiseen lämmitykseen.

Leväkasvullisuus on kuin hernesoppaa. Pyhtään ja Porvoon välinen merialue on pahiten saastunut. Silakat ja siiat ovat häviämässä ja tilalle on tullut lämpimissä vesissä viihtyvät uudet tulokkaat, kampamaneetit ! Huh !

Tilanne Olkiluodossa pahenee entisestään kun nykyisten Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2:n tuotetusta energiasta, yht. n. 1800 MW, menee nyt lämpösaasteena mereen ympärivuotisesti n. 3600 MW.

Rakenteilla oleva Olkiluoto 3 ja Olkiluoto 4 nostaisivat ympärivuotisen lämpösaasteen yli 10.000 MW !

Huh hellettä !
Pelastetaan Suomenlahti - Pelastetaan Itämeri ! – Teot puuttuvat, koska kokonaisnäkemys puuttuu karmaisevasta ekosysteemien romahduksesta: Suomessa kulutetaan luonnonvaroja 4:n maapallon vauhdilla. Koko maailmassa kulutetaan luonnonvaroja 5:n maapallon vauhdilla.

Teollisuusmaat, 20 % väestöstä kuluttaa 80 % maapallon luonnonvaroista. Tämä on mahdollista vain laajamittaisella fossiilisten polttoaineiden ja ydinvoiman käytöllä ja nykyisillä poliittisilla järjestelyillä, joita vain raha ohjaa.

ST :
Nykyinen kansantalouden tilinpito, bruttokansantuote, jolla talouden kehitystä ja menestystä mitataan 1930-luvulta peräisin olevalta Keynesin makrotalousteorialla ja bruttokansantuote-tilinpidolla on teollisuusmaittenja ekosysteemien kurjistumisen todellinen aiheuttaja ! Talous vain kasvaa vaikka luonnonvarat loppuvat.Raha lisääntyy, vaikka vesi, ilma ja maa saastuu :Kansantalouden tilinpidon perustan vääristymä ei ota huomioon ympäristön saastumista, luonnonvarojen ehtymistä, sosiaalista eriarvoisuutta, eikä niitä globaalitalouden vääristymiä, joita nykyinen kansainvälinen uusliberalistinen kapitalismi aiheuttaa.

Valtaviin mittasuhteisiin kasvanut ja edelleenkin kasvava sotateollisuuskin on vain jatkuvaa ”talouskasvua”, samalla kun maailmaa kampitetaan yhäkin suurempaan epätasapainoon. Tiede, tieto, länsimaisen sivistyksen perusta on pettänyt pahasti. Kuinka voi olla mahdollista, että nykyistä talouspolitiikkaa ja nykyisiä bruttokansantuotemittareita ei ole kehitetty lähes sataan vuoteen? Askel kohti kestävää talousjärjestelmää olisi esim. nettohyvinvointimittareihin perustuva kansantalouden tilinpito, jossa kaikki esim. fossiilisiin polttoaineisiin, ydinvoimaan tai uusiutumattomiin luonnonvaroihin perustuva tuotanto laskettaisiin miinukseksi, eikä kasvuksi niin kuin nyt?

Totuus on, että koko maailman mittakaavassa teollisuusmaiden, jotka kuluttavat kolme neljännestä maailman luonnonvaroista ja resursseista pitäisi vähentää kulutustaan yhteen kymmenesosaan, kehitysmaidenkin tarpeet huomioiden, tasapainon palauttamiseksi. Vasta tässä mittakaavassa voidaan alkaa puhua kestävän talouden tai elämän pelastamisesta.

Meidän on täällä teollisuusmaissa otettava vastuu maailmantaloudesta, koska olemme itse aiheuttaneet nykyiset ongelmat. Koko teollistunut maailma tuottaa nyt valtavaa entropiaa, joista kaikkein vaarallisinta on atomin hajottamisen seurauksena syntyvä korkea-aktiivinen ydinjäte, sillä se vie kehitystä suoraan 1.000.000 vuotta taaksepäin ! Samaan aikaan Suomin suunnittelee jo neljää maailman suurinta ydinvoimalaa.Ydinvoimalat ovat siviiliatomipommeja. Nyt ne ovat siirtymässä valtioiden hallinnasta yksityisomistukseen ja tilanne käy entistä vaarallisemmaksi.

Ei kommentteja: